מחירי תכשיטי יהלומים: הסיבות להבדלי התמחיר בין מוכרים שונים במוצרים ״זהים״

דף הבית » בלוג » מחירי תכשיטי יהלומים: הסיבות להבדלי התמחיר בין מוכרים שונים במוצרים ״זהים״

״כמה תעלה לי טבעת איטרניטי?״ שאלה אותי לקוחה שכבר קנתה אצלי בעבר. נקבתי בסכום ודי מהר היא ירתה חזרה ״מה??! איך יכול להיות??!! קיבלתי הצעה על אותה טבעת עם אותם נתונים ב3000 שח פחות…״

יש כמה סיבות שחוזרות על עצמן שגורמות להבדלים משמעותיים בהצעות המחיר בין המוכרים השונים על אותו מוצר שלכאורה נראה זהה. במאמר זה אני מתכוון לפרוט אותן ולתת לך- הלקוח שלא מבין איך זה מצב כזה יכול להיות, הצצה לכמה מן הסודות הלא מדוברים בעולם התכשיטים והיהלומים.

  1. הערכות יהלומים אמינות וכאלה שפחות….

כשאני מתמחר טבעת עם יהלומים באיכות מסוימת, אני מתבסס על מקצוענותי כגמולוג מוסמך ועל הסטנדרט המחמיר של המעבדות הגמולוגיות הבינלאומיות המובילות כדוגמת GIA,IGI,HRD.

לצערי, יש מעבדות שמדרגות את היהלומים שמגיעים אליהם בצורה מקלה מאוד (שלא לומר, כלל לא מתחשבות בדירוג המקובל), ולא על פי אמות המידה המקובלות בתחום, בעיקר בציוני הצבע והניקיון אותם הם רושמים בתעודה.

לדוגמא, אותה לקוחה מהפסקה הראשונה שלחה לי את התעודה הגמולוגית שתקבל עם אותו תכשיט כאשר תרכוש אותו. אותה מעבדה ידועה בציונים המקלים מאוד מאוד שהיא נותנת לסוחרים/תכשיטנים שמכניסים אצלה אבנים לתיעוד. כך שיהלום שצבעו האמיתי הוא K עשוי לקפוץ לצבע G והניקיון הגמולוגי שלו הוא SI2 אבל באותה תעודה המעבדה תרשום VS2…. כן, זה קורה יום יום והלקוח שלא מבין ורוצה רק לקבל מחיר טוב על תכשיט שירכוש, לא מודע לכך שבטבעת שלו יש יהלומים באיכות ירודה משמעותית ממה שהתכוון לרכוש.

ההבדל באיכות היהלומים מתבטא כמובן בפערי מחיר גדולים, ושאני מתמחר ומציין איזו סחורה הלקוח יקבל בתכשיט, זה לפי סחורה שעברה מיון על פי כללי הדירוג המקובלים בענף מזה דורות רבים, ולפי הסטנדרט המחמיר של המעבדות הגמולוגיות המובילות.

  1. שימוש ביהלומים עם תופעות טבעיות אשר מורידות מערכם אך לא מופיעות בתעודת הערכה הניתנת ללקוח

תופעה אחת היא יהלומים שבתעודה מקבלים ציון צבע וניקיון גבוהים אבל משהו בהם לא מבריק כמו שאמור להיות יהלום: מנצנץ ומושך את העין. לתופעה הזו אנו קוראים “יהלום חלבי” או milky בז’רגון היהלומנים. כאשר לקוח מגיע לבורסה ומראים לו יהלום עם נתונים שלכאורה טובים במחיר מאוד אטרקטיבי, הוא לא בהכרח תמיד ישים לב שיש משהו חסר באותו יהלום וזה הברק שאמור אותו יהלום להקרין. כיוון שאותו לקוח לא נחשף להרבה יהלומים, לא תמיד יש לו את אמת המידה או הביטחון לציין כי משהו לא נראה לו ביהלום “החלבי” אותו מציגים לו. לצורך הדוגמא, ניקח יהלום בצבע וניקיון  F-VS2 שאין לו את התכונה הזו, יימכר במחיר גבוה משמעותית מיהלום F VS2 אשר כן לוקה בתופעה הזו.

תופעה שניה שכדאי להיות מודעים אליה למרות שלא תמיד היא משפיעה על הברק של היהלום אבל כן על ערכו בשוק היא תופעת הפלורסנטיות, תופעה טבעית שיצר הטבע בגביש היהלום, שכאשר מקרינים עליו אור אולטרה סגול, הוא זורח באור פלורסנטי כחול, לבן או צהוב. לעיתים תופעה זו משפיעה גם על הברק של האבן אבל לא תמיד. מה שכן, יהלומים אלו נסחרים במחיר נמוך משמעותית בין היצרנים והסוחרים בבורסה ובשל כך עשויים להימכר גם ללקוח הסופי במחיר זול בהרבה. רק מה, לא תמיד המוכר מסביר ללקוח שהוא קנה יהלום עם התופעה המשפיעה על ערכו אף על פי ששאר הנתונים שלו יכולים להיות מעולים.

  1. רמת התכשיטנות ואיכות הגימור של התכשיט

 צמיד טניס שנקרע ונאבד, יהלומים שעפים מתכשיט, טבעות זהב חלולות או עם פגמים ביציקה, כל אלו תוצאות של חיסכון כספי וחוסר תשומת לב לפרטים הקטנים, במחשבה שהלקוח הלא מקצועי לא יבחין בהם כאשר קונה את התכשיט. בייצור תכשיטים יש משמעות רבה לפרטים האלו ויש להם השפעה גדולה גם על המחיר הסופי של התכשיט. בהתחלה הכול נראה נוצץ וזהה אבל לאחר זמן קצר, מה שיוצר בהקפדה והשקעה ימשיך להיראות מדהים לאורך זמן, לעומת תכשיט שיוצר תוך חיסכון וחוסר הקפדה על הפרטים הקטנים אשר עלול להיפגם ולאבד מהר מאוד את זוהרו הראשוני.

 לסיכום,

אף על פי שכולנו מטבענו מחפשים “דילים” שוברי שוק, עמוק בתוכנו אנו מודעים לכך שאם שילמנו מחיר נמוך כנראה יש סיבה לכך.

איני טוען שאין זה לגיטימי ליצרן להוזיל את עלות המוצר שלו אם הוא רוצה למכור יותר ולהגיע ליותר קונים. רק חשוב לי במאמר זה לתת לכם כקונים יותר כלים להבין את הסיבות לאותם הבדלי מחיר, ושתוכלו לעשות בחירה מודעת מה חשוב לכם יותר: מוצר זול או מוצר איכותי. מהניסיון רב השנים שלי בתחום, נדיר ששניהם יחד מתקיימים בתכשיט אחד.

צרו איתי קשר: